Határtalanul!

Az Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola 7. osztályos tanulói a Határtalanul pályázat keretében 2024. június 5-7-ig felkeresték a régi történelmi emlékeket Szlovéniában és Horvátországban.

Az első napon Lendva város központjával ismerkedtünk meg. A városnézést követően felsétáltunk a várba, ahol megtekintettük   a Bánffy-Esterházy kastély kiállítását.  Ezt követően  meglátogattuk a Szent Katalin plébániatemplomot, ahol közös éneklésre került sor. A hely kiváló akusztikájának köszönhetően csodálatos hangzást értünk el. Megnéztük a  Szent István szobrot, a Makovecz Imre által épített kultúrpalotát .Ezt követően látogatást tettünk Lendván a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézetben, ahol előadást tartott az itt élő magyarok életéről, helyzetéről Soós Mihály. Felkapaszkodtunk a lendvai szőlőhegyre, ahol felkerestük a Szentháromság kápolnát, ahol Hadik Mihály törökverő hadvezér van eltemetve. A délután folyamán helyi őstermelői gazdaságot látogattunk meg, a Luszt paradicsomfarmot. Itt egy bemutatóra került sor a geotermikus paradicsom termesztéséről. A részletes tájékoztató és bemutató után kóstolásra és vásárlásra is volt lehetőség. A történelmi nyugat-dunántúli Őrvidék középkori emlékeinek egyik kiemelkedő települése Bántornya. A Bánffy-családhoz fűződő Árpád-kori templomon román és gótikus stílusjegyeket egyaránt fellehetünk,  ezeket tanulmányoztuk a tanulókkal.

A  falain Aquila János gyönyörű freskóit láthatjuk, köztük a Szent László legendát is. Késő délután  sétát tettünk a Bakónaki-tó tónál, a Szent Vid forrást és kápolnát néztük meg, és ittunk a friss forrásvízből.. Szállás Magyarországon, Őrimagyarósdon, mivel a Szlovéniában,  a Lendván talált szállások ára sokkal magasabb volt.

A második nap a Fiuméhez tartozó Tersattoba látogattunk. A Tersattoi Mária búcsújáró templom kápolnája magyar hadihajók emlékét őrzi. „Az egész magyar hadiflotta itt parádézik a tersattói kápolna belső falán.” Felsétáltunk Tersatto várába, megismerkedtünk Fiume történelmi belvárosával:  a korzón található Óratoronnyal, a kikötővel és annak magyar felirataival. Meglátogattuk a magyar időben épült piacot, a színházat, és egyéb fontos épületeket tekintettük meg: a Kormányzói Palota, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota és az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székháza. Felkerestük a magyar feliratú kikötői bójákat és a Baross emléktáblát. Elhagytuk a kikötőt és az egykori Andrássy úton keresztül megérkeztünk a valamikori Kossuth Lajos Korzóra. A városnézés után maradt annyi szabadidő, hogy lemehettünk még a tengerpartra, majd a szállás elfoglalása következett.

Varasd mintegy 20 évig Horvátország fővárosa volt. Városnézésünk során felkerestük az Erdődyek várkastélyát, és tettünk egy sétát Európa talán legszebb barokk belvárosában. Itt található a Megyeháza, a Draskovics Palota, a székesegyház és a gyönyörű városháza is. Csáktornya: Sétát tettünk a Zrínyiek sasfészkében. A várban állították fel azt az obeliszket amely a vadász balesetben elhunyt Zrínyi Miklósnak állít emléket. Ismertettük a tragédia körülményeit. A bejáratánál található „Zrínyi Péter búcsúja” emlékműnél felidéztük a Wesselényi-féle összeesküvés történetét, amely Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc kivégzéséhez is vezetett. A megemlékezés során elhelyeztük az otthonról hozott nemzeti koszorút, és főhajtással tisztelegtünk kiváló őseink előtt.

 

Határtalanul logó

Az Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola és AMI 2016 márciusában pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához Történelmi emlékek nyomában a Felvidéken címmel, amely pozitív elbírálásban részesült.

A 7. osztályos tanulóknak előzetes feladatokat kellett megoldaniuk, előkészítő órán vettek részt az utazást megelőzően.

A kirándulás célja:

A Felvidék kulturális, történelmi és természeti értékeinek megismerése, a magyarságtudat erősítése a tanulókban.

A kétnapos kirándulás helyszínei:

Révkomárom,Érsekújvár, Ógyalla ,Nyitra, Trencsén, Nagyszombat,Dévény, Pozsony. Az út során megismerkednek a területhez kapcsolódó írók munkásságával is.

Határtalanul