Iskolakert 2019/2020. tanév beszámoló

ISKOLAKERT 2019/2020. TANÉV BESZÁMOLÓ

A tavalyi tanévet az országos iskolakert-fejlesztési program keretében benyújtott pályázatunk sikeres elbírálását követően nagyon pozitívan zártuk az évet. A nyertes pályázat részeként sok kerti szerszámmal gazdagodtunk, amiket birtokba vettünk, az őszi munkák során már használni is tudtunk. Az új kerti padokkal ki tudtunk alakítani egy szabadtéri „természettudományos szaktantermet”, ami már régi vágyunk volt.

Az ősz folyamán a kisebb létszámú osztályok (max. 16 – 20 tanuló fér el kényelmesen a padok körül), illetve egyes tanuló csoportok több tanórát, délutáni foglalkozást is a szabadban tartottak. A gyerekek nagyon élvezték a jó levegőn való tartózkodást, tanulást. Többször ők kérték, hogy tartsuk kint az órát, ha lehetséges. Kis veteményesünk közelsége segítette az órákat, hiszen kézbe vehették, vizsgálhatták a tanult zöldségeket, növényi részeket.

Sok zöldségünk sajnos nem volt a kertben, hiszen eleve nem nagy területről van szó, de a paradicsom, paprika, hagyma, cukkini, kukorica, sárgarépa, petrezselyem így is sikert arattak, hiszen némelyiket a növényi részek tanulmányozása mellett meg is kóstolhatták. Fűszer- és gyógynövényeinkkel többen most ismerkedtek, haza is vihettek belőle.

Az ősz folyamán ültettünk kamillát, rozmaringot, pemetefüvet, cickafarkot, rebarbarát, curryt, de sajnos utóbbi nem vészelte át a telet.
Az egynyári növényeket felszedtük, a talajmunkákat elvégeztük. A veteményes köré virágos növényeket – kankalin, margitvirág, gyűszűvirág, tűzeső, szellőrózsa, rézvirág, liliom, nefelejcs, nyuszifül (gyapjas tisztesfű), – ültettünk.

A téli időszakban madáretetőket helyeztünk el az udvaron, a fákon, és gondoskodtunk az állandó kislakók etetéséről. Feljavítottunk néhány táblát, amit az időjárás „megevett”, illetve készítettünk néhány újat is. Ezek a táblák az iskolakertünkben fellelhető növények neveit, és a róluk szóló információkat tartalmazza.
Tavasszal előkészítettük a talajt a zöldség magvak ültetéséhez, de a gyerekekkel már nem tudtunk kertészkedni. Gyümölcsfákat is szerettünk volna ültetni, de a kialakult vírushelyzet ezt sem tette lehetővé.

Hogy kiskertünk továbbra is rendben legyen, és ne gazosodjon el, az öko – munkacsoport férfi tagjának, karbantartónknak, illetve technikai dolgozóinknak a segítségét kértük. Ők rendezték a kertet az irányításunk, utasításaink alapján. Petrezselyem, retek, hagyma, borsó, spenót, paradicsom, paprika, patisszon, kukorica került a talajba. Jelenleg csodaszép a kertünk, de hiányzik belőle a gyerekek keze nyoma, vidámsága és lelkesedése. Bízunk benne, hogy a következő tanévben már ők tudják folytatni a tevékenységeket, és az erre az évre tervezett, elmaradt feladatokat is tudjuk pótolni.( tanösvény növényeinek feltérképezése, kitáblázása, szőlő és gyümölcsfák ültetése). Reméljük, terveinket valóra válthatjuk.