Tagiskola Ravazd

Kedves Szülők!

 

Iskolánk a 2023/24-es tanévben a FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT keretében 3 programra regisztrált.

 

  1. TESZEDD!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért 2024

Időpont: 2024. április 26. péntek 11óra

Helyszín: Az iskola udvara és környéke

Díjazás: A legaktívabb iskolák egyike 100.000Ft értékű támogatást nyerhet, a kiemelkedő intézmények közül 3 iskola 250.000Ft értékű különdíjban részesülhet

 

  1. SULIZSÁK- Ruhagyűjtés az iskolának

Időpont: 2024. április 15- 2024. május 6.

Helyszín: Az iskola

Díjazás: Kilógrammonként 50Ft támogatás az iskolának

 

  1. PAPÍRGYŰJTÉS

Időpont: 2024. május 3. péntek 13:00-16:30-ig

Helyszín: Faluház parkolója

Díjazás: Kilógrammonként 20Ft támogatás az iskolának

 

 

 

 

 

Tisztelettel kérjük Önöket, legyenek kedvesek, támogassák részvételükkel, gyűjtéseikkel a programjainkat!

 

Az iskola közössége

Felhívás!

Ettől a tanévtől tagiskolánk is választható a Millió lépés az iskoládért felhívás applikációjában. 2024.03.22-2024.06.09. között lehet gyűjteni a lépéseket a sulinak! Aki teheti,kérjük csatlakozzon és gyűjtsük együtt a zöld pontokat!

A3_milliolepes_2024-tavasz_plakat_240409_085336_240409_092903

 

 

 

Happy-hét

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet idén 14. alkalommal hirdette meg a magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő programját, a HAPPY- hetet. A program célja a gyermekek figyelemfelhívása a vízfogyasztásra, a cukrozott üdítőitalokkal szemben. A HAPPY hét 2024. március 18-22. között kerül megrendezésre, melyhez az iskolánk csatlakozott idén is.

Happy-hét 2024. Programsorozat

  1. Béla tagiskola, Ravazd
március 18.

hétfő

március 19.

kedd

március 20.

szerda

március 21.

csütörtök

március 22.

péntek

Happy-hét megnyitó:

 

Kísérlet: Virágfestés

fehér virágok, ételfestékes víz, vázák

Rendhagyó tanórák!

Minden óra aznap „vizes” óra😊

 

Vízi sportok népszerűsítése

Lukács Levente interaktív előadása a tornaszobában

Falfestés, aszfaltfestés az udvaron

Csíráztatás: búzamagokat vetünk vizes vattába, Fű-fejek

VIS VITALIS palackozó üzem működése

Ásványvíz népszerűsítése:

a VIS VITALIS ajándéka minden tanulónak egy 0,4l-es flakon ásványvíz

 

Pergola feldíszítése az udvaron: halak, víz, hullám, akvárium

 

Béla kút vetélkedő

Vegyes csapatokkal a kútnál vizes vetélkedő délután a napközisekkel

 

 

Kék felső ruházatban érkezőkkel fotózás😊

Pályázatra képeslapok, pólók tervezése

Happy-hét zárása:

Vízcseppek beváltása

ásványvízre, kulacsokra, kék dolgokra

Ezen a héten minden órán szabad vizet fogyasztani!
Csak ásványvizet vagy csapvizet szabad hozni a kulacsokba!
Piros pontok helyett vízcseppeket gyűjtenek a tanulók, amelyek pénteken beválthatóak ásványvízre!
A folyosón a kihelyezett VÍZBÁR-ban ballonos víz lesz elérhető!
A folyosón KÖNYV-SZIGET várja a tanulókat vízzel kapcsolatos könyvekkel!

 

Időrendi áttekintés – fejlődéstörténet

Az iskola története négy szakaszra tagolható. Az első, amely 1974-gyel zárult, és az iskola önállósága megszűnt. A második, amely az előbb említett dátummal kezdődött és az iskola önállóságának visszaállításáig tartott. A harmadik 1991-től 2007-ig terjedő részt ölelte fel, amikor az iskola önállóan működött. A negyedik időszak, a társulás időszaka, ami 2007. augusztus 1-jén kezdődött és napjainkban is tart.

{phocagallery view=switchimage|basicimageid=61|switchheight=240|switchwidth=320|switchfixedsize=1}

Az iskola története úgy kezdődik, mint más kisiskoláé. Az eredet az elmúlt századokba vész, egy dolog azonban bizonyos: Dr Ábrahám Imre kutatásai szerint Ravazd község múltja a középkortól fogva töretlen. Ravazd a szentmártoni Apátság birtoka, amelyet a Ruoz vagy Ruozdi nemzetség adományozott neki, s melyet 1213-ban László király szentesített. A nagy testvér, Pannonhalma szomszédságában felettébb valószínű, hogy az alapfokú iskoláztatás is folyamatos volt. Az egyik iskolaépület táblájának tanúsága szerint az épület 1889 óta iskola. Az 1945 előtti időben két épületben folyt az oktatás, négy tanteremben. A gyermekeket négy tanító tanította. 1950-től már 10 pedagógus dolgozott itt.
A település szerkezete a múltban hármas tagolású volt, a kisebb településrészek ekkor hol igen, hol nem rendelkeztek önálló osztályokkal, iskolával. Ezek végleges megszűnését követően a ravazdi tantermek száma 1965 körül hat. Természetesen az említett időben a község kulturális életében az iskola döntő szerepet játszott. Régi fényképek bizonyítják ezt a gyümölcsöző kapcsolatot. A község lakossága a szegénység mellett is kívánta a kulturális életet, a színjátszás tette változatossá az egyhangú robotot.

A második szakasz az összevonástól (1974) az újraindulásig tart. Ekkor összhangban a politikai elképzelésekkel, valamint bizonyos ésszerűsítéssel az erőforrások hatékonyabb kihasználásával Pannonhalma központ, Ravazd pedig tagiskola lett. Természetesen megvoltak mindennek az előnyei és hátrányai is. A szervezési formája ennek a következő volt: a felső tagozat átjárt Pannonhalmára, az alsó tagozat helyben maradt. Az iskolai rendezvények egy része közös volt, de áttanítás nem vagy igen ritkán fordult elő. Külön iskolabusz szállította a tanulókat, melyen mindig tartózkodott felnőtt kísérő is. Ez időben a tarjánpusztai iskola alsó tagozatos iskola tanulói Ravazdra, felsősei pedig Pannonhalmára jártak. Ravazdon a négy osztályt és a két napközis csoportot hat pedagógus tanította.
Az oktatás két épületben folyt az egyikben egy pici tornaszobával.

A harmadik szakasz 1991-től a települések és természetesen az iskolák önállóságának időszaka. A szétválás és mindkét iskola működőképességének biztosítása 1991-ben megtörtént. A meglevő épületek, osztályok mellé átalakítással a régi tanácsháza adott otthont a visszatérőknek. A felsős épület szomszédságában 1993-ban adták át az új tornatermet, melynek emeletén a rajz és a számítástechnika szaktanterem kapott helyet. 1995-ben vette fel az iskola második honalapítónk, IV. Béla király nevét, akinek az emlékét egy monda őrzi a településen.

{phocagallery view=switchimage|basicimageid=60|switchheight=240|switchwidth=320|switchfixedsize=1}

A negyedik szakasz 2007. augusztus 1-jén kezdődött, amikor Ravazd addig önálló iskolája, óvodája intézményi társulás tagjaként működik tovább. Ezzel egy időben a ravazdi alsó tagozat a korábbi felsős épületbe költözött.

{phocagallery view=switchimage|basicimageid=54|switchheight=240|switchwidth=320|switchfixedsize=1}

Elhelyezkedés

Az iskola jelenleg 3 épületet használ. Az ABC melletti épületben vannak a tantermek. A vele egybeépült szárnyban található a könyvtár és a tájház.
Ezzel az épülettel közös udvaron található a tornaterem épülete, aminek az emeletén helyezkedik el a rajz szaktanterem.
Kicsit távolabbi épületben tanulnak délutánonként a napközisek, itt található az ebédlő a melegítőkonyhával. Ennek az épületnek a tükrös termében tartja próbáit a tagiskola néptánc csoportja, a Szederinda néptánc csoport.

{phocagallery view=switchimage|basicimageid=59|switchheight=240|switchwidth=320|switchfixedsize=1}

Könyvtár

Az Integrált Iskolai és Községi Könyvtár az tagiskola 2005-ben felújított épületében kapott helyet, külön bejáratú. 2000 óta látja el a községi és iskolai könyvtári feladatokat egyaránt. 2001-ben vált a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár Ellátórendszerének tagjává. 2007 óta a kistérségi normatíva igénylése mellett a szakmai felügyeletet továbbra is a megyei Kisfaludy Károly Könyvtár látja el. Az új bútorzat kellemes, esztétikus környezetet biztosít az olvasni vágyók számára.
Az állományban megtalálhatók a gyerekeknek szóló mese -és ismeretterjesztő könyvek, felnőtteknek szóló szépirodalom, barkácskönyvek, középiskolai ajánlott és kötelező olvasmányok, szótárak, enciklopédiák, lexikonok.

{phocagallery view=switchimage|basicimageid=57|switchheight=240|switchwidth=320|switchfixedsize=1}

A korábbi évek pályázatainak és a kistérségi normatívának köszönhetően az utóbbi 6-7 évben sokat gyarapodott az állomány, kb. kétmillió forint értékben vásároltunk új könyveket.
A nyilvántartás és a kölcsönzés is számítógépes rendszer segítségével történik.

Nyitva tartás: minden év szeptemberében változik, a tanulók órarendjéhez igazodik, a nyári hónapokban is lehet kölcsönözni. A pontos nyitva tartást minden évben szeptember második hetében tesszük közzé.
A könyvtár vezetője: Jánokiné Simon Erika.

{phocagallery view=switchimage|basicimageid=55|switchheight=240|switchwidth=320|switchfixedsize=1}

{phocagallery view=switchimage|basicimageid=58|switchheight=240|switchwidth=320|switchfixedsize=1}

A könyvtárban tekinthetik meg azokat az iskolai dokumentumokat, amelyeket az oktatási törvény szerint nyilvánosságra kell hoznunk:
– Szervezeti és működési szabályzat
– Az általános iskola és a művészeti iskola pedagógiai programja
– Intézményi minőségirányítási program
– Házirend
– Éves munkaterv

Szeretettel látunk minden érdeklődőt kölcsönzőink között! Jöjjenek el! Érdemes!

További képek a galériában

.

2011-10-03 10:21:13